Za oknem pięknie świeci słońce, ale powietrze jeszcze zimne. Wiosna zbliża się wielkimi krokami, z ziemi wyrastają pierwsze pąki wczesnowiosennych krokusów. Ale gdzie się podziały przebiśniegi!
Na dzisiejszą jakże zmienną aurę polecam ziemniaki pieczone z ziołami. Można je podawać do mięs, do sałatek lub same z serkiem homogenizowanym, którego smak należy wzmocnić czosnkiem, sola i pieprzem.
Składnik:
Ziemniaki (kilka sztuk) - obrane lub nieobrane, jak kto woli
Tymianek suszony
Oliwa
Pieprz
Czosnek
Przyrządzanie:
Ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie. Gdy się zrobią lekko miękkie wyciągamy z wody i odsączamy. Wkładamy do garnka, który przykrywamy pokrywką. Lekko potrząsamy, tak aby ziemniaki trochę się "pokruszyły". Tak przygotowane przekładamy na blachę wysmarowana oliwą. Ziemniaki dodatkowo kropimy odrobina oliwy, posypujemy tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem lub innymi ziołami - jakie kto lubi. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż pojawi się na nich brązowa skórka.
Serek czosnkowy:
Do naturalnego serka homogenizowanego dodajemy ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz