piątek, 16 marca 2012

W piątek pachnie rybą ...



To, że ryby są zdrowie wiemy nie od dziś. Podstawowymi ich składowymi są: woda, tłuszcz i białko. "Najchudsze"  ryby zawierają zaledwie 1 % tłuszczu, "najtłustsze" zaś (węgorz) 26%.

Na dziś polecam pstrąga z piekarnika. Zdrowy, smaczny i pożywny.

Składniki:

Pstrągi patroszone (po jednym na osobę)
Masło 15 g + 5 g (na jedną rybę)
Natka pietruszki (pół na jedną rybę)
Czosnek (1 ząbek na jedną rybę)
Sól
Pieprz
Folia aluminiowa

Przyrządzanie:

Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Środek smarujemy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Do środka ryby wkładamy kawałek masła (15 g) i umytą natkę pietruszki. 




Tak przygotowaną rybę zawijamy do foli, w ten sposób, aby górę można było odchylić. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. 
Po 20 minutach odchylamy folie i kładziemy na rybę ostatni kawałek masła (5 g). 


Pozostawiamy na 5 minut w piekarniku. Można podawać z razowymi grzankami 
z czosnkiem, sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz