To, że ryby są zdrowie wiemy nie od dziś. Podstawowymi ich składowymi są: woda, tłuszcz i białko. "Najchudsze" ryby zawierają zaledwie 1 % tłuszczu, "najtłustsze" zaś (węgorz) 26%.
Na dziś polecam pstrąga z piekarnika. Zdrowy, smaczny i pożywny.
Składniki:
Pstrągi patroszone (po jednym na osobę)
Masło 15 g + 5 g (na jedną rybę)
Natka pietruszki (pół na jedną rybę)
Czosnek (1 ząbek na jedną rybę)
Sól
Pieprz
Folia aluminiowa
Przyrządzanie:
Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Środek smarujemy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Do środka ryby wkładamy kawałek masła (15 g) i umytą natkę pietruszki.
Tak przygotowaną rybę zawijamy do foli, w ten sposób, aby górę można było odchylić. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Po 20 minutach odchylamy folie i kładziemy na rybę ostatni kawałek masła (5 g).
Pozostawiamy na 5 minut w piekarniku. Można podawać z razowymi grzankami
z czosnkiem, sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz