Pierwszy dzień wiosny tuż tuż ... W związku z tym polecam wiosenne kwiatowe wypieki z nutką koloru. Dekoracje powstały za pomocą pisaków cukrowych
Dr. Oetker. Polecam.
Składniki na ciastka: (1 duża blacha)
Masło 90 g
Cukier puder 100 g
Mąka pszenna 200 g
Jajko 1 szt + 1 żółtko
Przyrządzanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w mikserze na gładką masę. Następnie
kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki, aby stwardniała.
Po wyjęciu rozwałkowujemy (ja wolę takie cienkie, więc dość mocno wałkuję), jeśli ciasto będzie za miękkie dodajemy odrobinę maki. Foremkami o kształcie kwiatków wycinamy ciastka, które układamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 - 12 minut. Ciastek trzeba doglądać,
gdyż dość szybko mogą zrobić się za brązowe. U nas po 10 minutach (piekarnik
z termoobiegiem) były gotowe. Po wyjęciu i ostygnięciu dekorujemy pisakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz