poniedziałek, 19 marca 2012

Powiało wiosną



Pierwszy dzień wiosny tuż tuż ... W związku z tym polecam wiosenne kwiatowe wypieki z nutką koloru. Dekoracje powstały za pomocą pisaków cukrowych 
Dr. Oetker. Polecam.



Składniki na ciastka: (1 duża blacha)

Masło 90 g
Cukier puder 100 g
Mąka pszenna 200 g
Jajko 1 szt + 1 żółtko


Przyrządzanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w mikserze na gładką masę. Następnie 
kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki, aby stwardniała. 
Po wyjęciu rozwałkowujemy (ja wolę takie cienkie, więc dość mocno wałkuję), jeśli ciasto będzie za miękkie dodajemy odrobinę maki. Foremkami o kształcie kwiatków wycinamy ciastka, które układamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 - 12 minut. Ciastek trzeba doglądać, 
gdyż dość szybko mogą zrobić się za brązowe. U nas po 10 minutach (piekarnik 
z termoobiegiem) były gotowe. Po wyjęciu i ostygnięciu dekorujemy pisakami.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz