Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny już jutro, dlatego też polecam kurczaka
z warzywami, w kolorze nadchodzącej pory roku. To kolejny już przepis z książki "Szybko i łatwo - na co dzień i od święta". Tak jak poprzedni jest prosty, chociaż ilość składników może przerazić, a potrawa bardzo smaczna.
Składniki:
Filety z kury 4 sztuki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Masło 2 łyżki
Cebula 1 duża (drobno posiekana)
Czosnek 2 ząbki (zmiażdżone)
Papryka 2 sztuki (np. czerwona i zielona), pokrojona w cienkie paski
Pieczarki 250 g, pokrojone w plasterki
Pomidory obrane ze skórki i pokrojone w cząstki 200 g
Białe, wytrawne wino 150 ml
Oliwki (zielone, bez pestek) 175 g
Śmietana 12 % 4 łyżki
Sól
Pieprz
Makaron (ilość na 4 porcje)
Przyrządzanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy, na których smażymy filety na złoty kolor. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok (ja dodatkowo filety przekroiłam na pół, tak, że powstało w sumie osiem części). Na tą samą patelnię,
na której smażyło się mięso wrzucamy cebule i rozgnieciony czosnek. Smażymy
do miękkości. Następnie wrzucamy papryki i pieczarki, smażymy 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na warzywa układamy mięso. Na patelni podgrzewamy wino, które następnie wlewamy do warzyw i mięsa. Całość przykrywamy i wstawiamy na 50 minut do piekarnika rozgrzanego
do 180 stopni. Po 50 minutach wyjmujemy całość z piekarnika, dodajemy oliwki oraz śmietanę i podgrzewamy jeszcze przez 20 minut. Ja ze względu na ograniczone miejsce w naczyniu żaroodpornym przełożyłam całość do dużego garnka
i podgrzałam na kuchence.
Potrawę podajemy z makaronem (dowolnego kształtu) ugotowanym al dente.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz