wtorek, 13 marca 2012

Pomidory, pieczarki, boczek i makaron



Przepis pochodzi z małej książki o dumnie brzmiącym tytule "Szybko i łatwo 
- na co dzień i od święta". Taki też ten przepis jest: szybki i łatwy i do tego
bardzo smaczny.

Składniki (na dwie porcje):

Boczek (pokrojony w kostkę) 85 g
Pomidory bez skórki (mogą być z puszki lub z domowej spiżarni) 350 g
Pieczarki 40 g
Cebula 1 (mała)
Czosnek 2 ząbki
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Natka pietruszki 1 łyżka
Śmietana 12%2 łyżki
Woda 2 łyżki
Makaron (penne, kokardki, świderki lub inny) - 300 g


Przyrządzanie:

Cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem smażymy do miękkości na oliwie. Następnie dodajemy pomidory, przecier i wodę, które doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Na osobnej patelni podgrzewamy boczek, do momentu gdy tłuszcz się stopi, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 4 minuty. Boczek i pieczarki dodajemy do sosu pomidorowego, którego smak wzmacniamy śmietana i natka pietruszki. Podajemy z makaronem ugotowanym 
al dente.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz