Na poprawę poniedziałkowego nastroju związanego z końcem weekendu polecam truskawki w czekoladzie, mogą być w gorzkiej (na zdjęciu), mlecznej lub białej,
jak kto woli.
Składniki:
Truskawki z szypułkami
Czekolada (gorzka, mleczna lub biała) 100 g
Masło 25 g
Papilotki do muffinek
Przyrządzanie:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie każdą truskawkę, trzymając za szypułkę, maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładamy na papier do pieczenia
i wkładamy do lodówki. Gdy czekolada zrobi się twarda truskawki przekładamy
do muffinkowych papilotek.
Tak przygotowane truskawki są idealne do szampana lub dziecięce imprezy. Czekoladę dodatkowo można posypać kolorowymi posypkami.
Smacznego!
truskawki w czekoladzie są cudowne!
OdpowiedzUsuńAkurat mam w domu truskawki i gorzką czekoladę Fin-carre z Lidla i wyczaruję taki przysmak.
OdpowiedzUsuń