Sangria to tradycyjny hiszpański napój przede wszystkim na bazie wina i owoców.
Nazwa napoju pochodzi od jej koloru, czyli głębokiej czerwieni (sangria (hiszp.) - krwawienie (pol)). Poniżej podaję przepis przeze mnie wypróbowany.
Składniki:
Limonka 1 szt
Cytryna 1 szt
Pomarańcza 1 szt
Rum 1 i 1/2 szklanki
Cukier 1/2 szklanki
Wino czerwone wytrawne 0.75 l
Sok pomarańczowy 1 szklanka (u mnie świeży sok wyciśnięty z pomarańczy)
Przyrządzanie:
Owoce kroimy na plastry. Zalewamy rumem i zasypujemy cukrem, mieszamy. Wstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki. Następnie zalewamy schłodzonym winem i sokiem z pomarańczy. Napój podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz