piątek, 22 lipca 2011

Gotowanie w domu cz. 3

Papryki nadziewane

W związku z szalejącym deszczem na zewnątrz postanowiłam dzisiaj przenieść biuro do domu. Co z kolei dało mi szanse przyrządzenia moich ulubionych faszerowanych papryk. Przepis zapożyczyłam z książki dość małego formatu, dlatego też pewnie nazwanej " z kuchennej półeczki" Kuchnia Włoska, Penny Stephens.

Składniki:

4 duże czerwone papryki
1 łyżka oliwy
1 duża cebula drobno posiekana
350 g ryżu arborio, umytego
15 nitek szafranu
150 ml białego wina
850 ml wywaru warzywnego
50 g masła
50 g sera pecorino, startego
50 g grubego włoskiego salami
200 g mozzarella pokrojonego w plasterki




Napiszę teraz coś co pewnie niejednego czytającego to Włocha wprawiłoby 
w ogromny ból głowy.  Zważywszy na to, iż jest małe prawdopodobieństwo, 
że Włoch będzie to czytał to się odważę.

Szafranu nigdy nie używam, bo zapominam kupić,  zamiast sera pecorino używam takiego z małej torebki, drobno zmielonego, zamiast grubego włoskiego salami używam takiego zwykłego cienko pokrojonego.

Przyrządzanie:

  1. Paprykę przekroić na połowy w ten sposób, aby przy każdej polówce pozostał ogonek. Następnie usunąć pestki.
  2. Paprykę ułożyć ciętą stroną do dołu kratce z piekarnika i opiekać, aż stanie się miękka, a jej skórka czarna.
  3. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć na niej cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać ryż i szafran ( którego ja nie dodaję, bo zapominam kupić)
    i podgrzewać około 1 minuty, mieszając, aż ryż dokładnie połączy się
    z mieszanką cebulową.
  4. Powoli partiami dolewać wino i wywar. Następną porcję dolać wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po 15 minutach cały płyn powinien zostać wchłonięty. Jeśli ryż będzie nadal twardy, dolać trochę wody i gotować aż zmięknie.
  5. Domieszać masło, starty ser i salami.





      6. Przyrządzony w ten sposób ryż umieścić we wnętrzu połówek papryki, każdą       połówkę pokryć cząstkami mozzarelli i zapiekać przez 4-5 minut w piekarniku, aż       na serze pojawią się bąbelki. Podawać gorące.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz