Marchewka warzywo czy owoc?!
Ze względu na to, iż w Portugalii z marchewki wyrabia się dżem została ona zakwalifikowana przez urzędników UE jako owoc. Inaczej nie mogli by oni sprzedawać swojego narodowego produktu kulinarnego w krajach Unii Europejskiej.
Na dzisiejszy, trochę ponury dzień polecam zupę marchewkowo - porową.
Składniki:
3 marchewki
3 pory
20 g masła lub margaryny
3 szklanki bulionu jarzynowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Przyrządzanie:
Por pokroić na kawałki i udusić z masłem. Marchewkę obrać, pokroić w paski i dodać do uduszonego pora. Wlać bulion i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Następnie zmiksować warzywa z bulionem. Zupę ponownie wlać do garnka (chyba, że była w garnku miksowana), wymieszać z kwaśną śmietaną, przyprawić solą
i pieprzem.
Ja zupę podaję przeważnie z groszkiem ptysiowym.
Ja zupę podaję przeważnie z groszkiem ptysiowym.
Przepis pochodzi z książki: "365 potraw" Gertrud Reiger
Smacznego!
Wygląda pysznie, chyba ją popełnię w tym tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńZaskakująco dobry smak, jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuń