niedziela, 4 marca 2012

Na niedzielny obiad

przed pieczeniem

Wygląda trochę przerażająco, ale smakuje wyśmienicie. Skórka chrupiąca, mięso soczyste, wilgotne - kurczak, przyrządzany na puszce piwa.

Składniki:

Kurczak
Piwo w puszce
Oregano
Bazylia
Sól
Oliwa
Przyprawa do kurczaka po węgiersku (Kamis)

Przyrządzanie:

Kurczaka myjemy, oddzielamy ewentualny nadmiar tłuszczu. Słomką do napojów dmuchamy powietrze pod skórkę, dzięki czemu będzie bardziej chrupiąca.
Środek posypujemy oregano, bazylią i odrobiną soli. Następnie kurczaka nabijamy na owiniętą folią puszkę
(wypełnioną do 1/2 piwem). Obsypujemy mięso przyprawą do kurczaka i smarujemy oliwą.
Tak przygotowana kurę wstawiamy na 1 - 2 godziny (zależne od wagi kury) do piernika rozgrzanego do 220 stopni ( termoobiegiem). Podczas pieczenia polewamy mięso tłuszczem, który wytapia się w trakcie. Nasza kura ważyła 1,5 kg i piekła się 
1 godzinę i 10 minut. Kurę podajemy na dowolny sposób. Ja lubię z sałatką z sałaty lodowej, pomidorów i ogórka lub świeżą bagietką.

po pieczeniu


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz