poniedziałek, 2 lipca 2012

Nie ma na co czekać ...


Ja już powoli zaczynam przetwory.
Na pierwszy ogień idzie sok i dżem z malin. W zeszłym roku robiłam konfiturę 
z malin, która cieszyła się niesamowitym powodzeniem, dlatego tez aż grzech było by w tym roku  nic nie robić.

DŻEM Z MALIN

Na 1 kg owoców:
1 kg cukru i 430 g wody

Przyrządzanie

Cukier zalewamy woda i gotujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy maliny 
i gotujemy, ciągle mieszając, do pożądanej gęstości. Gorący dżem przekładamy 
do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia. 
Po wystygnięciu odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego!


SOK Z MALIN

Na 250 g owoców:
200 g cukru


Przyrządzanie

Maliny wraz z cukrem wkładamy na przemian do słoja, tak aby na samej górze znajdował się cukier. Przykrywamy szmatka i związujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy na tydzień w słoneczne miejsce. Po tygodniu przekładamy pozostałe owoce na sitko i wyciskamy, tak aby otrzymać jak najwięcej soku. Otrzymany sok przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Roboty mało, 
a ile przyjemności z picia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz