Ja już powoli zaczynam przetwory.
Na pierwszy ogień idzie sok i dżem z malin. W zeszłym roku robiłam konfiturę
z malin, która cieszyła się niesamowitym powodzeniem, dlatego tez aż grzech było by w tym roku nic nie robić.
DŻEM Z MALIN
Na 1 kg owoców:
1 kg cukru i 430 g wody
Przyrządzanie
Cukier zalewamy woda i gotujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy maliny
i gotujemy, ciągle mieszając, do pożądanej gęstości. Gorący dżem przekładamy
do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Po wystygnięciu odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego!
SOK Z MALIN
Na 250 g owoców:
200 g cukru
Przyrządzanie
Maliny wraz z cukrem wkładamy na przemian do słoja, tak aby na samej górze znajdował się cukier. Przykrywamy szmatka i związujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy na tydzień w słoneczne miejsce. Po tygodniu przekładamy pozostałe owoce na sitko i wyciskamy, tak aby otrzymać jak najwięcej soku. Otrzymany sok przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Roboty mało,
a ile przyjemności z picia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz