poniedziałek, 17 grudnia 2012

Szykujemy gwiazdkowe prezenty - cz. 2



Dzisiaj prezenty dla brzucha :), dla ducha TU


3. Piernikowe serca



Składniki:

Lukrowane piernikowe serca, najlepiej duże (moje mają wysokość 10 cm).
Przeźroczysta folia florystyczna
Cienka wstążka
Karteczki z życzeniami (opcjonalnie)

Pierniki mogą być upieczone według dowolnego przepisu. Lukrujemy również według uznania, kilka propozycji wzorków na piernikach możecie znaleźć TU.


Folię przecinamy na 4 równe części (ja mam arkusze 100 x 70 cm), następnie kładziemy serce na środku i zbieramy folię u góry, następnie przewiązujemy wstążką, można też dodać podłużna karteczkę z życzeniami.



4. Likier świąteczny. Przepis dostałam dwa lata temu od mojej koleżanki Asi i od tamtej pory robię go zawsze na Święta.




Składniki Wódka 0.75 l
Mleko skondensowane słodkie lub gotowa masa w puszce
Kawa rozpuszczalna 2 łyżki
Woda 1 łyżka



Jeśli używamy mleka skondensowanego, to gotujemy je w zamkniętej puszce całkowicie przykrytej woda przez 3 godziny. Następnie studzimy, gdy masa będzie już chłodna przelewamy do większego naczynia, następnie dodajemy wódkę i kawę rozpuszczona w wodzie. Wszystko razem mieszamy. Do mieszania można użyć blendera. Zostawiamy na nos do "przegryzienia". Gotowy likier przelewamy do mniejszych butelek, mogą być po sokach 250 ml. Wycinamy kwadrat z ozdobnego papieru i nakładamy na nakrętkę, związujemy sznurkiem lub wstążką. Gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz