W tym roku ruszamy z przygotowaniami świątecznymi pełna parą. Piernik już upieczone, czekają na lukrowanie, a w międzyczasie powstają mikołajowe główki inspirowane projektem Ani i według Jej instrukcji dotyczącej lukrowania. Od dziś lukrowanie dla nas
nie jest straszne :).
Składniki (ciasteczka maślane):
Masło 300 g (zimne)
Maka 425 g
Cukier 100 g
Sól szczypta
Jajko 1 szt
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce, siekamy nożem i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy do grubości 3 mm podsypując mąką, foremka serduszkiem wycinamy ciasteczka. Wycięte kształty układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (do momentu lekkiego zbrązowienia). Wyciągamy, studzimy na kratce, lukrujemy. Smacznego!
A Mikołaje jutro wędrują do Hałabały :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz