Składniki:
Kapusta kiszona 0.5 kg
Śliwki suszone 150 g
Grzyby suszone garść (ja miałam z 3 własnoręcznie nazbieranych prawdziwków)
Marchewka 1 szt
Pietruszka 1/2 szt
Seler 1/4
Goździki 2 szt
Liść laurowy 2 szt
Majeranek, tymianek (po 1 łyżeczce)
Pieprz 5 ziaren
Sól, pieprz do smaku
Bigos najpierw miał być bez mięsa, ale z racji tego, że w trakcie robienia znalazłam zapomnianą (ale jeszcze świeżą) 1/2 piersi z indyka to ją tam dodałam, krojąc na kawałki
i podsmażając wcześniej na oliwie.
Przyrządzanie:
Kapustę płuczemy i kroimy. Zalewamy wodą, do 3/4 jej wysokości. Zagotowujemy.
W międzyczasie płuczemy śliwki, a grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy kapusta się zagotuje dodajemy pokrojone śliwki i grzyby oraz dolewamy wodę, w której grzyby się parzyły. Wszystko razem gotujemy ok 2 godzin, pilnując, aby cały czas ilość wody nie była mniejsza niż do 3/4 wysokości kapusty. Po 2 godzinach dodajemy starte na tarce o dużych oczkach warzywa oraz przyprawy i (opcjonalnie) mięso. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 godzin, aż wszystko będzie miękkie, pamiętając o dolewaniu wody. Smacznego!
Inspiracją do stworzenia dania był bigos wegetariański na stronie: www.wegetarianka.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz