czwartek, 15 maja 2014

Duet idealny




Jak dla mnie to nie ma chyba lepszego połączenia smaków niż domowy pasztet i domowe borówki z gruszką.Do zrobienia borówek szykowałam się trzy lata temu dwa lata, a do pasztetu chyba z siedem.

I w końcu mam zestaw idealny :)

Przepis na borówki można znaleźć TU


Przepis na pasztet (na jedną prostokątną keksówkę o wym. 10 x 26 cm)

Składniki:

Mięso wołowe 400 g
Mięso wieprzowe (np. łopatka ) 400 g
Boczek surowy 250 g
Wątróbka wieprzowa250 g
Kawałek słoniny (do wyłożenia dna keksówki)
Cebula 2 szt
Jajka 2 szt
Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
Kajzerka
Liść laurowy 2 szt
Pieprz cały 5 szt
Ziele angielskie 5 szt
Bułka tarta do posypania formy
Smalec do posmarowania formy



Przyrządzanie:

Przyprawy (liście laurowe, pieprz, ziele angielskie) gotujemy w 1/2 szklanki wody przez 10 minut. Mięso (oprócz wątróbki) kroimy w małą kostkę, cebulę w grube plastry.Wkładamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem z przypraw. Zagotowujemy na dużym ogniu, a następnie dusimy na małym ogniu przez 1.5 godziny. Pod koniec gotowania (10 minut przed końcem) dodajemy kawałki bułki i sparzona prze 3 minuty gorącą wodą wątróbkę. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy (pod przykryciem) na całą noc do ostygnięcia. Na drugi dzień mielimy mięso wraz z bułka i wątróbką na jednolita masę. Dodajemy gałkę, sól i żółtka i dalej mielimy. Na koniec dodajemy piane ubita
z białek i delikatnie mieszamy.Całość przekładamy do keksówki wysmarowanej smalcem
i wyłożonej paskami słoniny i obsypanej bułka tarta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego (góra dół) do 200 stopni na 1.5 godziny. Smacznego!




Oryginalny przepis pochodzi STĄD



2 komentarze:

  1. zgadzam się, świetne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie już borówki na zimę porobione, więc niebawem trzeba znów pasztet robić :)

    OdpowiedzUsuń