piątek, 9 stycznia 2015
Urok osiedlowych sklepików
Na naszym osiedlu jak grzyby po deszczu wyrastają piekarnie, nawet nie wiedziałam, że ludzie tyle pieczywa jedzą :). Nie brakuje też małych typowych "warzywniaków" zarówno tych sezonowych jak i całorocznych. O ich uroku nie trzeba pisać, bo każdy kiedyś stał w kolejce z marchewką czy jabłkiem czekając na wrzucenie ich do małej plastikowej miski ustawionej na wadze. Ja ostatnio odwiedzając jeden z nich otrzymałam ( w sumie przez przypadek) przepis na placki z kurczakiem i warzywami, podobno pochodzący z Bieszczad. O to i on:
Składniki:
Podwójna piers z kurczaka
Czerwona papryka (duża)
Cebula (duża)
Ogórki kiszone (duże) 2 szt
Jajka 2 sztuki duże lub 3 małe
Majonez 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Jak robimy:
Warzywa i mięso kroimy na małą kostkę, dodajemy jajka, majonez i mąkę, przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Całość wkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który łyżką nakładamy masę formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Placki możemy posypać parmezanem lub ostrym startym serem żółtym. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kiedy kolejny wpis? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, smak z domu
OdpowiedzUsuńo ciekawy pomysł:) Chyba wypróbuję dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńO ale fajny przepis! Zaskoczę nim dzisiaj męża:D
OdpowiedzUsuńJadłam, polecam;)
OdpowiedzUsuńWoow, wspaniałości! Kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńTo jest dobre :D
OdpowiedzUsuńKiedy nowy wpis?
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńOstatnio zona kazała zrobić mi obiad i była zachwycona moim talentem kulinarnym dzięki Twojemu przepisowi :) dziękuję :) przez zołądek do serca :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Moja mama robiła kiedyś coś podobnego :) My wolimy w szybkapizza.pl tradycyjne schabowe, ale także włoskie dania. Z kolei ten przepis jest tak prosty, a tak smaczny (wiem, bo z niego już korzystałam :), że po prostu nie można powiedzieć nic innego, jak "wow"! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się zgadzam - przepis wow! :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda! Odkąd pracuję w infraline.pl zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem na obiady – a ten przepis na pewno mi się przyda! Może nie tyle co do pracy, ale na pewno po pracy, dla całej rodziny :) Masz bardzo fajnego bloga i wielka szkoda, że tak nagle przestałaś pisać. Może kiedyś wrócisz i przeczytasz tyle ciepłych słów ;) I wrócisz na stałe. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń