niedziela, 17 lipca 2011

Łyk orzeźwienia

W związku z panującymi upałami polecam herbatę z miętą i limonką.




Dwie torebki herbaty zalewamy dwoma litrami gorącej wody. czekamy aż się zaparzy, następnie wyciągamy torebki. Studzimy. Dodajemy 2 łyżki miodu, kawałki limonki oraz garść listków mięty. Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu i zalewamy herbatą. Dobrze jak kilka listków i kawałków limonki wpadnie do szklanki.



Czy wiecie, że ... w Starożytności mięta była symbolem gościnności. Wierzono też, że napar z zioła poprawia czystość brzmienia głosu.
Pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego, a dziś uprawiana jest na całym świecie.
Jej świeże, zielone listki dodaje się do twarożków, potraw z kurczaka, deserów, napojów orzeźwiających i herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz