wtorek, 4 października 2011

Na zielono


Kto lubił szpinak w podstawówce niech podniesie rękę! 
Mnie na szczęście przeszła niechęć do tego zielonego warzywa, które posiada 
w sobie między innymi dużo żelaza łatwo przyswajalnego dla naszego organizmu.

Dzisiaj przedstawiam przepis na szpinak jako dodatek, który przygotowałam do klopsów w sosie pomidorowym.




Duszony szpinak

Szpinaku świeżego 250 g
Cebula posiekana (mała)
Oliwa - łyżeczka
Jogurt naturalny 80 ml
Czosnek - 2 ząbki
Sól, pieprz
Orzechy włoskie (zmielone) łyżka


Umyty i grubo pokrojony szpinak mieszamy z cebulą. Dusimy na patelni (bez tłuszczu) na małym ogniu, do czasu aż cała woda wyparuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy oliwę, jogurt, rozgnieciony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerzu posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.




Klopsy w sosie pomidorowym

Mięso mielone 500 g 
Czerstwa kajzerka
1/2 szklanki mleka
Cebula 2 szt.
Natka pietruszki 2 łyżki
Jajko
Słodka papryka w proszkuKoncentrat pomidorowy (mały)
Bulion
Oregano
Mąka 2 płaskie łyżeczki
Tarta bułka
Olej (do smażenia)
Sól, pieprz


Przyrządzanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. W międzyczasie czerstwa kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Do mięsa dodać cebulę, odciśniętą kajzerkę, jajko, natkę, sól i pieprz. Wszystko wyrobić na jednolita masę. Z masy uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. W garnku zagotować 1/2 litra bulionu, przełożyć do niego usmażone kulki, dodać przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec gotowania wsypać oregano. Mąkę rozprowadzić w kubku z zimną wodą 
i zagęścić nią sos.

Przepis na klopsy pochodzi z broszury "Obiad w dwa kwadranse" Teodozja Piliszek  2/2011 www.kkkk.pl


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz