poniedziałek, 7 listopada 2011

Muszle nadziewane zielonym


Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis nadesłany do zakładki "Specjały Hałabały" Miejskiego Przedszkola nr 57 im. Krasnala Hałabały w Katowicach. Prosty, szybki
i wyśmienity. Jedyny problem na jaki się natknęłam przy tym przepisie to odnalezienie makaronu - muszli dużych, co mnie dość zdziwiło, ale się w końcu znalazły w Bomi.



Składniki

Makaron - duże muszle
Szpinak rozdrobniony (mrożony)
Opakowanie sera ricotta
Sos pomidorowy (np. cirio) lub pomidory bez skórki z puszki
Parmezan
Gałka muszkatołowa, czosnek



Muszle gotujemy al dente. Szpinak rozmrażamy i odsączamy, potem dodajemy
do niego ser ricotta. Przyprawiamy gałką, a jeśli ktoś lubi to również czosnkiem.
Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wlewamy część sosu pomidorowego. Potem układamy muszle napełnione przygotowanym farszem.


Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego i posypujemy dużą ilością
parmezanu. Zapiekamy w piekarniki - najlepiej pod przykryciem, żeby się
nie zeschło.



Dla osób, które nie lubią szpinaku można przygotować również wersję z mięsem mielonym przygotowanym jak na spaghetti.

Smacznego!

Przepis otrzymany od P. Asi, mamy Weroniki (Jabłuszka)

1 komentarz: