czwartek, 16 lutego 2012

W tłusty czwartek



U mnie w Tłusty Czwartek nie może zabraknąć domowych faworków :).
W tym roku udały mi się takie, jakie jadłam w dzieciństwie, domowe, mojej mamy.


Składniki:

Mąka 200 g
Sól szczypta
Żółtka 4 szt
Masło 1 łyżka
Kwaśna śmietana 3 łyżki
Spirytus lub rum 1 łyżka
Smalec wieprzowy (do smażenia) 2 kostki



Przyrządzanie:

W mące wysypanej na blat robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie pozostałe składniki (sól, żółtka, masło, śmietanę i alkohol). Ciasto wyrabiamy, tak aby było elastyczne. Następnie przez 10 minut wybijamy ciasto wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, po czym odkładamy ( zawinięte szczelnie) na 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (po kawałku) na bardzo cienkie. Tniemy na paski o grubości ok 3 cm i długości 15 cm. Po środku robimy małe nacięcie przez które przekładamy jeden koniec prostokąta.
Rozgrzewamy tłuszcz, aby był tak gorący, że ciasto natychmiast wypłynie na wierzch. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie wyciągamy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu przekładamy do dużego naczynia i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz