Kilka składników, które chyba zawsze są w domu, godzina cierpliwości i krówka gotowa. Krucha lub ciągutka, zależy kto jaką lubi. Ja wolę te kruche, ale pozostali domownicy te oblepiające zęby :).
Składniki:
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru białego
1 1/2 szklanki cukru białego
Przyrządzanie:
Mleko i cukier gotujemy w głębokim garnku z grubym dnem. Doprowadzamy masę do leciutkiego wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa będzie złocista próbujemy czy kropla wylana na talerzyk szybko stężeje jeśli tak to ściągamy garnek z ognia. Jeśli do masy dodamy masło (1 łyżka) i będziemy ucierać przez kilka minut to krówki będą chrupkie. Masę można rozsmarować na półmisku zwilżonym wodą,
a gdy stężeje pokroić na kawałki lub wlać do foremek np. na lód.
Smacznego!
ale fajne!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję :)
fajne :)
OdpowiedzUsuńbardzo słodkie, ale dobre :)
OdpowiedzUsuńNawet nie pokazuje tego Pilotowi, będzie chciał robić je co drugi dzień ;)
OdpowiedzUsuńale są bardzo proste no i można ich narobić mnóstwo na raz :)
UsuńDo krówek można tez porobić fajne, kolorowe papierki :)
OdpowiedzUsuń