czwartek, 23 lutego 2012

Domowe krówki



Kilka składników, które chyba zawsze są w domu, godzina cierpliwości i krówka gotowa. Krucha lub ciągutka, zależy kto jaką lubi. Ja wolę te kruche, ale pozostali domownicy te oblepiające zęby :).

Składniki:

1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru białego

Przyrządzanie:

Mleko i cukier gotujemy w głębokim garnku z grubym dnem. Doprowadzamy masę do leciutkiego wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa będzie złocista próbujemy czy kropla wylana na talerzyk szybko stężeje jeśli tak to ściągamy garnek z ognia. Jeśli do masy dodamy masło (1 łyżka) i będziemy ucierać przez kilka minut to krówki będą chrupkie. Masę można rozsmarować na półmisku zwilżonym wodą, 
a gdy stężeje pokroić na kawałki lub wlać do foremek np. na lód.




Smacznego!

6 komentarzy: