poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Bułeczki ziołowe


Idealne na dzisiejszą niepogodę. Pożywne, smaczne i do tego bardzo łatwe 
w przygotowaniu.

Składniki: 

Mąka 450 g
Opakowanie sera Ricotta
Jajko 1 szt.
Mleko (200 - 250 ml)
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Pieprz
3 łyżki mieszanki ziołowej: natka pietruszki, tymianek, bazylia, majeranek

Przyrządzanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz (1/2 łyżeczki) mieszamy w misce. 
W drugiej misce mieszamy ser, jajko i zioła, które dodajemy do sypkich składników. Po czym zagniatamy z dodatkiem mleka (mleka dolewamy tyle, aby powstało miękkie, ale nie kleiste ciasto). Jeszcze raz zagniatamy na blacie posypanym mąką. Z ciasta formujemy kulki (moje były o średnicy ok. 6 cm, z przygotowanego ciasta wyszło mi 10 bułek), które smarujemy mlekiem. 


Bułeczki należy piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut (do momentu aż się zarumienią). Dobrze wypieczone pusto brzmią, gdy postukamy od spodu. Można podawać z masłem lub same, do sałatek lub zup.   
Oryginalny przepis można znaleźć TU.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz