czwartek, 12 kwietnia 2012

Placki czy racuchy?!

Jedne z ziemniaków, a drugie z mąki i jabłek, ja lubię i te i te. Placki ziemniaczane zarówno z solą jaki i z cukrem, a racuchy z cynamonem i cukrem pudrem.



Placki ziemniaczane


Składniki:

Ziemniaki 1 kg
Mąka ziemniaczana 2 - łyżki
Jajko 1 szt.
Cebula 1 mała szt.
Olej do smażenia

Przyrządzanie:

Ziemniaki trzemy na tarce (ja lubię na takiej o dużych oczkach), cebulę na małych.  Do startych ziemniaków dodajemy pozostałe składnik. Na bardzo rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżka ciast, formując placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego!



Racuchy


Składniki:

Mąka pszenna 250 g
Jajka 2 szt
Cynamon 1 łyżeczka
Sól 1/2 łyżeczki
Mleko 125 ml
Woda mineralna gazowana 125 ml
Cukier 2 łyżki stołowe
Jabłka 2 - 3 szt. pokrojone w plastry ( z wyciętym środkiem, ja środek wykrawał małymi foremkami do ciasta)
Cukier puder do posypania
Olej do smażenia

Przyrządzanie:

Wszystkie składniki (oprócz jabłek) mieszamy w dużym garnku lub misce. Jabłka kroimy na plastry i wrzucamy do wymieszanych pozostałych składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Plaster jabłka wraz z ciastem nakładamy na patelnię (jeśli ciast spływa z plastra jabłka to można je dolać bezpośrednio na patelni). Smażymy z obu stron na zloty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz