sobota, 21 kwietnia 2012

Na sobotni wieczór


Sangria to tradycyjny hiszpański napój przede wszystkim na bazie wina i owoców.
Nazwa napoju pochodzi od jej koloru, czyli głębokiej czerwieni (sangria (hiszp.) - krwawienie (pol)). Poniżej podaję przepis przeze mnie wypróbowany.

Składniki:

Limonka 1 szt
Cytryna 1 szt
Pomarańcza 1 szt
Rum 1 i 1/2  szklanki
Cukier 1/2 szklanki
Wino czerwone wytrawne 0.75 l
Sok pomarańczowy 1 szklanka (u mnie świeży sok wyciśnięty z pomarańczy)


Przyrządzanie:


Owoce kroimy na plastry. Zalewamy rumem i zasypujemy cukrem, mieszamy. Wstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki. Następnie zalewamy schłodzonym winem i sokiem z pomarańczy. Napój podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz