poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Truskawkowe pyszności


Na poprawę poniedziałkowego nastroju związanego z końcem weekendu polecam truskawki w czekoladzie, mogą być w gorzkiej (na zdjęciu), mlecznej lub białej, 
jak kto woli.

Składniki:

Truskawki z szypułkami
Czekolada (gorzka, mleczna lub biała) 100 g
Masło 25 g
Papilotki do muffinek

Przyrządzanie:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie każdą truskawkę, trzymając za szypułkę, maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładamy na papier do pieczenia 
i wkładamy do lodówki. Gdy czekolada zrobi się twarda truskawki przekładamy 
do muffinkowych papilotek.


Tak przygotowane truskawki są idealne do szampana lub dziecięce imprezy. Czekoladę dodatkowo można posypać kolorowymi posypkami.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. truskawki w czekoladzie są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam w domu truskawki i gorzką czekoladę Fin-carre z Lidla i wyczaruję taki przysmak.

    OdpowiedzUsuń