piątek, 22 czerwca 2012

I znowu smutno za oknem

Dzisiaj polecam makaron pełnoziarnisty na dwa sposoby. Pierwszy z serkiem mascarpone i świeżym szpinakiem, a drugi z tuńczykiem i pietruszką.

ZE SZPINAKIEM



Składniki:

Makaron pełnoziarnisty - tagliatelle (może być też zwykły)
Serek mascarpone 250 g
Szpinak świeży - liście 1/2 kg
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Masło
Czosnek - 3 ząbki

Przyrządzanie:

Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni, dodajemy pokrojony czosnek, po chwili dodajemy serek mascarpone i czekamy aż zrobi się płynny. Do serka dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone liście szpinaku. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Sos mieszamy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu makaronem. Smacznego!

Z TUŃCZYKIEM



Składniki:

Makaron pełnoziarnisty penne (może być też zwykły)
Puszka tuńczyka w oleju
Papryczka chili 1-2 sztuki (zależy od preferowanej ostrości dania)
Czosnek 3 ząbki
Natka pietruszki 1/2 pęczka
Pieprz

Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na oliwie z tuńczyka. Po kilku minutach dodajemy tuńczyka, mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. 
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka 
wraz z czosnkiem i papryką łączymy z makaronem, mieszamy, dodajemy drobno posiekane liście pietruszki, mieszamy. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz