Sezon na śliwki uważam za otwarty, gdyż wczoraj na naszym stole pojawiły się knedle ze śliwkami. Potrawa łatwa w przygotowaniu, ale jakże pyszna. Ja lubię takie z całymi owocami, przez co są wielkie jak kule armatnie :).
Składniki:
700 g ziemniaków
250 g mąki pszennej
Jajko 1 szt
Sól
Śliwki całe
Cukier
Przyrządzanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Śliwki myjemy i osuszamy. Nacinamy
w połowie nie do końca i wyjmujemy pestkę.
Ugotowane, ale jeszcze ciepłe ziemniaki mielimy. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy mały placek, na którego kładziemy całą śliwkę
i formujemy kule (jeśli śliwki są zbyt kwaśne możemy do środka dodać trochę cukru). Knedle wrzucamy do gotującej się osolonej wody ( po kilka sztuk - partiami ).
Od momentu wypłynięcia gotujemy 5 minut. Podajemy ciepłe, posypane cukrem lub polane roztopionym masłem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz