niedziela, 29 lipca 2012

Knedle ze śliwkami


Sezon na śliwki uważam za otwarty, gdyż wczoraj na naszym stole pojawiły się knedle ze śliwkami. Potrawa łatwa w przygotowaniu, ale jakże pyszna. Ja lubię takie z całymi owocami, przez co są wielkie jak kule armatnie :).

Składniki:

700 g ziemniaków
250 g mąki pszennej
Jajko 1 szt
Sól
Śliwki całe
Cukier

Przyrządzanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Śliwki myjemy i osuszamy. Nacinamy 
w połowie nie do końca i wyjmujemy pestkę.  


Ugotowane, ale jeszcze ciepłe ziemniaki mielimy. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy mały placek, na którego kładziemy całą śliwkę 
i formujemy kule (jeśli śliwki są zbyt kwaśne możemy do środka dodać trochę cukru). Knedle wrzucamy do gotującej się osolonej wody ( po kilka sztuk - partiami ). 
Od momentu wypłynięcia gotujemy 5 minut. Podajemy ciepłe, posypane cukrem lub polane roztopionym masłem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz