wtorek, 28 sierpnia 2012

3 sposoby na fileta





Sposób I


Składniki (1 porcja):

Filet z piersi kurczaka 150 g
Pomidory 2 szt
Ser typu feta 50 g
Ryż (ilość według uznania)
Pieprz
Bazylia suszona 1 łyżka stołowa

Przyrządzanie:

Fileta kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni (bez tłuszczu). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do podsmażonego kurczaka. Dusimy do momentu, gdy pomidory zmienią się w sos. Dodajemy ser pokrojony w kostkę, gdy ser się rozpuści dodajemy pieprz i suszoną bazylię. Całość mieszamy. Podajemy, np. z ryżem. Smacznego!


Sposób II


Składniki (1 porcja):

Filet z piersi kurczaka 150 g
Makaron chiński 50 g
Imbir (kawałek ok 2 cm)
Czosnek 2 ząbki
Sos sojowy
Olej sezamowy (opcjonalnie) 1 łyżka stołowa

Przyrządzanie:

Fileta kroimy w kostkę. Imbir i czosnek trzemy, zalewamy sosem sojowym. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy kurczaka. Całość marynujemy przez 30 minut w lodówce. Następnie całość podsmażamy na patelni na małym ogniu, aż kurczak przestanie być surowy. W międzyczasie możemy dolewać sosu. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy kurczak będzie gotowy mieszamy go z odcedzonym makaronem. Całość polewamy olejem sezamowym (opcjonalnie). Smacznego!


Sposób III


Składniki (1 porcja):

Filet z piersi kurczaka 150 g
Pomidory suszone
Czosnek
Oregano, bazylia, sól, pieprz
Brokuły


Przyrządzanie:

Fileta nacinamy. Następnie smarujemy roztartym czosnkiem i posypujemy ziołami. Do nacięć wkładamy po suszonym pomidorze. Tak przygotowanego fileta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut (aż przestanie być surowy). Podajemy np. z brokułami czy ryżem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz