niedziela, 26 sierpnia 2012

Niedzielny kawałek ciasta


Rodzajów serników jest wiele: sernik z bakaliami, sernik na zimno, sernik 
z owocami, sernik gotowany, sernik z polewą czekoladową, a nawet sernik bez sera, nie sposób ich zliczyć, każdy smakuje pewnie wyśmienicie. Dzisiaj polecam sernik 
z kakaowym spodem i posypką. Bardzo prosty i smaczny.

Spód i posypka - składniki (dla okrągłej blachy o średnicy 26 cm:

Mąka 230 g
Masło 190 g
Cukier 190 g
Kakao gorzkie 40 g
Jajka 2 szt.
Proszek do pieczenia 20 g

Przyrządzanie:

Masło, cukier, jajko i kakao miksujemy do konsystencji śmietany. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem, drugą pozostawiamy na posypkę. Gdy jest problem 
z ułożeniem ciasta, bo za bardzo się klei to moczymy ręce w wodzie, wtedy przestaje nam się kleić do rąk.


Masa serowa - składniki:

Masło 125 g
Cukier 100 g
Żółtka 3 szt
Białka 3 szt
Budyń waniliowy 1 opakowanie
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Sok z cytryny 1 łyżka
Twaróg sernikowy 500 g - (polecam z Pilosa, zakupiony w Lidlu)

Przyrządzanie:

Masło, cukier i żółtka miksujemy do konsystencji śmietany. Następnie dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy i sok z cytryny, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy do blachy na kakaowy spód, na górę kładziemy kawałki pozostałego ciasta.



Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez 50 minut. Przed podaniem należy ciasto wystudzić.  100 g - 366 kcal




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz