wtorek, 11 września 2012
Czerowny, żółty lub zielony
to kolory papryk, które goszczą obecnie na straganach. W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam marynowane według przepisu Marty. W tym roku nie mogło ich również zabraknąć wśród moich przetworów.
Składniki
Papryka (żółta, czerwona, zielona) 2 kg
Woda 5 szklanek
Cukier 1 szklanka
Ocet 1 szklanka
Ziele angielskie 1/3 opakowania
Liść laurowy 1/3 opakowania
Przyrządzanie:
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. Do zalewy wrzucamy pokrojoną na mniejsze części paprykę, obgotowujemy 2-3 minuty.
Do słoików (wcześniej wyparzonych) wkładamy po jednym ząbki czosnku i łyżkę oliwy oraz obgotowaną paprykę. Tak przygotowane papryki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy
i odstawiamy do góry dnem. Po ostygnięciu słoiki odstawiamy w chłodne miejsce.
Po ok. 7 dniach papryka powinna być już zamarynowana.Smacznego!
Papryki idealnie pasują do przepisu na sałatkę "Rodem z Ukrainy"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz