poniedziałek, 10 września 2012

Szarlotka z pianką



  
Miałam robić tartę z jabłkami i budyniem, posypaną migdałami, jednak ze względu na brak formy do tary, której jeszcze do tej pory się nie dorobiłam, a jak na złość nigdzie nie mogłam kupić odpowiedniej postanowiłam, że zrobię szarlotkę. Składniki te same, więc się nic nie zmarnuje. Tarta będzie następnym razem. Tym razem szarlotka prezentowana jest w plenerze, gdyż została przygotowana na deser po przepysznym obiedzie u znajomych w ogrodzie :).



Składniki spód (na blachę o średnicy 26 cm)

Mąka 250 g -
Masło schłodzone 200 g
Cukier puder 100 g
Żółtka 4 szt
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Składniki nadzienie

Jabłka ok 1 kg
Rodzynki garść
Migdały płatki 30 g (uprażone na złoty kolor na suchej patelni)
Cynamon

Składniki pianka

Białka 4 szt
Cukier puder 100 g
Mąka ziemniaczana 1 łyżka



Przyrządzanie:

Na stolnicę wysypujemy mąką, do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło pokrojone na kawałki. Wszystko razem siekamy nożem,
a następnie rozgniatamy palcami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt klejące, dodajemy mąki. Z ciasta formujemy kulę
i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka ze skórki i przecinamy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Okrągła tortownicę (wcześniej posmarowana masłem) wykładamy ciastem (można kawałek ciasta pozostawić do posypania na piankę), tak aby zachodziło też na boki. Następnie na ciasto wykładamy część jabłek, które posypujemy rodzynkami i uprażonymi migdałami. Następnie kładziemy drugą warstwę jabłek, które również posypujemy rodzynkami, migdałami i dodatkowo cynamonem. Przygotowujemy pianę z białek. W tym celu ubijamy białka na sztywno ( z dodatkiem szczypty soli), gady piana będzie tak sztywna, że po odwróceniu naczynie nie wypada, bardzo powoli, w małych ilościach dodajemy cukru pudru (stale ubijając). Po dodaniu cukru piana powinna być jeszcze sztywniejsza, dodajemy mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka.Pianę posypujemy startym na grubych oczkach ciastem.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 - 40 minut. Ja piekłam 30 minut
w piekarniku z termoobiegiem. Smacznego!

Oryginalny przepis TU


2 komentarze:

  1. Szarlotka prezentuje się przeapetycznie! Chyba już wiem, co będę piekła w weekend :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do upieczenie, smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń