wtorek, 4 września 2012

Mutant kapusty głowiastej ...


... lub brokułu tak można o nim powiedzieć. Chociaż nie występuje w środowisku naturalnym smakuje wyśmienicie, a przy tym posiada wspaniałe wartości odżywcze. Wczoraj pół dnia się nim zajadałam - na obiad była zupa krem, a na kolację sałatką, której smaku się obawiałam, gdyż nie wyobrażałam sobie połączenia kalafiora z owocem. A jednak - miłe zaskoczenie.

Zupa krem




Składniki:

Kalafior 400 g
Por 1 szt (ok 150 g)
Masło 10 g
Bulion warzywny 0.5 L
Koper pół pęczka
Kromka chleba 7 ziaren 30 g ( opcjonalnie - na grzankę )

Przyrządzanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy por (do zeszklenia). Następnie kalafior (rozczłonkowany na różyczki) gotujemy w bulionie. Do gotującego się kalafiora wrzucamy por, gotujemy do miękkości. Do ugotowanych warzyw dodajemy koper. Wszystko razem miksujemy na jednolita masę. Gotowe! Można podawać np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Powyższa ilość - 307 kalorii. Smacznego!


Sałatka z kalafiora (oryginalny przepis pochodzi ze strony AMKU AMKU)



Składniki: (na 1 porcję)

Kalafior (same różyczki) 200 g
Jabłko 70 g
Koper 2 łyżki
Majonez 20 g

Przyrządzanie:

Kalafior gotujemy na pół twardo, pozostawiamy do ostygnięcia. Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Kalafior mieszamy z jabłkiem, dodajemy majonez. Mieszamy. Na koniec całość posypujemy koperkiem i jeszcze raz mieszamy. Powyższa ilość - 222 kalorie. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz