czwartek, 6 września 2012

Nagła zmiana planów


Wchodząc do osiedlowego warzywniaka zauważyłam jak z oddali świecą ogromne kapelusze przepięknych białych pieczarek. Musiałam je kupić, mimo tego, że dzisiaj miałam zaplanowane co innego do jedzenia. No cóż, plany zmienione, będą nadziewane pieczary, bo pieczarkami trudno je nazwać.


Składniki: (1 porcja)

Pieczarki (duże) 2 szt, moje łącznie miały 150 g
Cebula (mała) 1 szt
Papryczka chili mały kawałek (ilość zależy od preferowanej ostrości)
Jajko 1 szt
Masło 10 g
Jogurt naturalny 20 g
Pietruszka natka garść (drobno posiekana)
Sól, pieprz



Przyrządzanie:

Z pieczarek odrywamy nóżki, które kroimy na małą kostkę. Cebule obieramy
i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy cebulę i nóżki pieczarek. Podsmażamy. Jajko gotujemy na twardo, po czym kroimy
w kostkę. Mieszamy cebule i nóżki pieczarek z jajkiem, natka pietruszki i chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy do kapeluszy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ( u mnie
z termoobiegiem) przez ok. 10 minut. Podajemy ciepłe, udekorowane listkiem pietruszki.  Powyższa ilość 226 kalorii




Smacznego!

1 komentarz: