piątek, 5 października 2012

Jesienne cukinie nadziewane



Złota polska jesień w pełni. W każdą sobotę skoro świt wybieram się na targ do Chorzowa, gdzie o tej porze roku pachnie polskimi jabłkami i leśnymi grzybami,
a gwar targowiska miło przenika do uszu. Dzisiaj polecam nadziewane cukinie mogą być ostre lub łagodne, które przygotowałam po ostatniej wizycie na targu.


Składniki: (na jedną porcję)

Cukinia 1 szt
Ryż 50 g
Mięso mielone 50 g
Pomidory bez skórki 2 szt
Cebula pokrojona w kostkę
Chili w proszku (opcjonalnie)
Sól, pieprz
Ser żółty

Przyrządzanie:

Cukinie kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso.
Gdy mięso się podsmaży dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, miąższ z cukinii oraz ryż. Doprawiamy solą pieprzem i chili. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie, które na koniec posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 20 minut, uważając aby ser za bardzo się nie spiekł. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz