czwartek, 25 października 2012
Póki sezon na papryki
Jeszcze do końca miesiąca trwa sezon na papryki. Zbyt długo nie będzie trzeba czekać, tylko do marca, w którym to znów się rozpocznie :). Przejrzysty i miły dla oka kalendarz sezonowości można znaleźć TU. Póki sezon jeszcze trwa polecam leczo, w szczególności na ponure dni, które ostatnio u nas nastały.
Składniki:
Papryka 1kg (dowolna), ja użyłam białej
Kiełbasa 0.5 kg
Cebula 3 szt
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Pomidory 4 szt
Papryka słodka (w proszku) 3 łyżki
Pieprz,papryka ostra
Masło 10 dkg
Przyrządzanie:
Cebule kroimy w paski i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną
w prążki paprykę i mieszamy. Gdy warzywa się trochę poduszą dodajemy słodką paprykę, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie na patelni (bez tłuszczu) podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gdy kiełbasa się zarumieni dodajemy ja do warzyw. Wszystko razem mieszamy i gotujemy, jednak nie za długo, aby papryka nie straciła swojej mięsistości. Doprawiamy pieprzem i ostrą papryka do smaku. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz