czwartek, 18 października 2012

Szybka zupa pieczarkowa


Ja zupy uwielbiam, no może oprócz flaków, które to w sumie nie wiem, czy są zupą czy po prostu potrawą mięsną! Dziś podaje przepis na szybką i dobrą zupę pieczarkową.


Składniki:

Pieczarki 300g
Masło 10 g

Wywar warzywny 1l (przepis TU):
składniki marchewka 2 szt, pietruszka 2 szt, por, cebula, seler 1/2, pietruszka natka

Śmietana 100g
Sól, pieprz
Pietruszka natka (do dekoracji)


Przyrządzanie:

Pieczarki kroimy na plasterki, następnie podsmażamy je na patelni na rozpuszczonym maśle.
Tak przygotowane grzyby wrzucamy do wcześniej ugotowanego i odcedzonego wywaru. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut. Ja dodatkowo wrzucam jeszcze pokrojoną w półplasterki marchewkę, która pozostała z wywaru. Na koniec dodaję śmietanę i wszystko doprawiam solą i pieprzem. Podaję z makaronem muszlami lub nitkami, posypane natka pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz