poniedziałek, 26 listopada 2012
Lepimy górę pierogów
Kiedyś by mnie to przerażało, jednak ostatnio dostałam od koleżanki przepis na ciasto, które się łatwo wyrabia, łatwo wałkuje i łatwo zjada, oczywiście. Z tym przepisem mogę robić pierogi co tydzień.
Składniki:
- Ciasto
Mąka 500 g
Sól 1 łyżeczka
Masło (roztopione) 50 g
Jajko 1 szt.
Żółtka 2 szt.
Mleko (ciepłe) 200 ml
- Farsz
Ziemniaki 1 kg
Ser biały (twardy) 500 g
Cebula 4 szt
Masło 1/2 kostki (100 g)
Sól, pieprz
Przyrządzanie (farsz):
Ziemniaki gotujemy w dużej ilości, dość mocno osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy.
W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle do momentu aż cebula będzie mocno brązowa. Ziemniaki, ser i cebulę łączymy w masę, dodajemy soli i dużo pieprzu (farsz musi być pikantny).
Przyrządzanie (ciasto):
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, zagniatamy, wałkujemy.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklaną koła, na które układamy farsz (można dość dużo, bo ciasto jest bardzo elastyczne) i sklejamy palcami. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy pierogi, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 8 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pierogi pycha miałam przyjemność kosztować:)a u mnie dzisiaj takie same gościły na objedzie:)
OdpowiedzUsuńpróbowałam ... polecam...palce lizać :)
OdpowiedzUsuń