poniedziałek, 26 listopada 2012

Lepimy górę pierogów



Kiedyś by mnie to przerażało, jednak ostatnio dostałam od koleżanki przepis na ciasto, które się łatwo wyrabia, łatwo wałkuje i łatwo zjada, oczywiście. Z tym przepisem mogę robić pierogi co tydzień.


Składniki:

- Ciasto

Mąka 500 g
Sól 1 łyżeczka
Masło (roztopione) 50 g
Jajko 1 szt.
Żółtka 2 szt.
Mleko (ciepłe) 200 ml

- Farsz

Ziemniaki 1 kg
Ser biały (twardy) 500 g
Cebula 4 szt
Masło 1/2 kostki (100 g)
Sól, pieprz


Przyrządzanie (farsz):

Ziemniaki gotujemy w dużej ilości, dość mocno osolonej wodzie, po ugotowaniu studzimy.
W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle do momentu aż cebula będzie mocno brązowa. Ziemniaki, ser i cebulę łączymy w masę, dodajemy soli i dużo pieprzu (farsz musi być pikantny).



Przyrządzanie (ciasto):

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, zagniatamy, wałkujemy.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklaną koła, na które układamy farsz (można dość dużo, bo ciasto jest bardzo elastyczne) i sklejamy palcami. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy pierogi, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 8 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Pierogi pycha miałam przyjemność kosztować:)a u mnie dzisiaj takie same gościły na objedzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. próbowałam ... polecam...palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń