Osiedle Tysiąclecia Katowice |
U nas ciągle jeszcze biało, ale już trochę mokrawo, szkoda, ale mam nadzieję, że niebawem znów napada mnóstwo śniegu. Z racji tego, iż wreszcie nadeszła prawdziwa zima postanowiłam upiec sernik, który urzekł mnie swoją bielą, tak jak zima za oknem :).
Nawet nie wiedziałam, że sernik to tak proste ciasto, w zasadzie z "jednej michy". Od tej pory staje się moim ulubionym :). Oryginalny przepis można znaleźć na stronie www.mojewypieki.com. Ja w zasadzie nic nie zmieniałam, no może oprócz ciastek, zakupiłam zwykłe owsiane, a moja tortownica ma wymiary 18 cm. Wyszło takie małe zgrabne ciasto, które zniknęło w mig :).
Składniki (na torownicę o średnicy 18 cm):
Spód:
Masło 50 g (roztopione)
Ciastka owsiane 90 g
Przyrządzanie:
Ciastka kruszymy na bardzo drobne, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, ubijamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Masa:
Twarożek miękki, drobno mielony 550 g
Cukier puder 100 g
Mąka pszenna 20 g
Skórka otarta z 1/2 cytryny
Jajka 2 szt
Żółtko 1 szt.
śmietana 18% 120 ml
Przyrządzanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy przez chwilę, tak aby masa pozostała ziarnista.
Następnie masę wlewamy na ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy w "kąpieli wodnej". W tym celu formę owijamy od spodu podwójną folią aluminiową i umieszczamy w większym, płaskim naczyniu, do którego wlewamy wrzątek
(do połowy wysokości formy). Taką konstrukcję umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra dół). W tej temperaturze pieczemy sernik przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut lub do momentu aż cała powierzchnia ciasta będzie ścięta.Sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku,
z lekko otwartymi drzwiczkami przez godzinę. Ciasta nie wyjmujemy z formy, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa:
Śmietana 18% 80 ml
Cukier puder 1/2 łyżki
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Przyrządzanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Po wystygnięciu ciasta smarujemy jego wierzch polewą
i schładzamy przez minimum 12 godzin w lodówce.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz