piątek, 8 lutego 2013

Szarlotka


Długo szukałam przepisu na szarlotkę, która smakowała by tak jak ta, którą jadłam jakieś
25 lat temu. Dzisiaj chyba się udało.

Składniki ( dla tortownicy o średnicy 23 cm)

Mąka krupczatka 500 g
Żółtka 2 szt
Masło 300 g + do posmarowania formy
Cukier puder 150 g+ 2 łyżki do posypania jabłek
Cukier waniliowy 1 opakowanie
3 łyżki śmietany 12 %
Jabłka (najlepiej Szara Reneta) 2 kg - 2,5 kg (ja lubię jak jest dużo jabłek)
Cynamon 3 łyżki


Przyrządzanie:

Mąkę mieszamy z cukrem na stolnicy. Dodajemy zimne masło i siekamy zimnym nożem (najlepiej nóż włożyć na chwilę do zamrażalnika). Dodajemy żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Siekamy przez chwilę, a następnie wyrabiamy na jednolita masę (dość szybko,
bo ciasto kruche nie lubi ciepła). Wkładamy na 30 minut do lodówki. W między czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Ugniatamy lekko widelcem. Następnie na ciasto wykładamy jabłka, które posypujemy cukrem pudrem
i cynamonem. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Gotowe!


Oryginalny przepis pochodzi z książki "Ciasta na każdą okazję", do której przepisy zebrała i opracowała 
Monika Jankowska-Kapica

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz