piątek, 22 marca 2013

Pasztet z soczewicy


Wczoraj wieczorem powstał, dzisiaj od śniadania znika w tempie zastraszającym, a powstał z myślą o jutrzejszej imprezie urodzinowej. Polecam!



Składniki: (na keksówkę 10 x 26 cm):

Soczewica czerwona 250 g
Cebula 1 szt (duża)
czosnek 2 ząbki
Marchewka 2 szt
Pietruszka 2 szt
Seler (korzeń) 1/2 szt
Seler naciowy 3 kawałki
Liśc laurowy 2 szt
Ziele angielskie 1 szt
Imbir suszony 1 łyżeczka
Curry 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
Masło 30 g
Jajka 3 szt
Bułka tarta 80 g
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sol, pieprz
Woda 1/2 litra


Przyrządzanie:

Soczewice zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu otrzymania paki. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy pokrojony czosnek. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera trzemy na tarce na dużych oczkach, seler naciowy kroimy na cienkie kawałki. Warzywa dodajemy do cebuli z czosnkiem, dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy masło do smaku i przyprawy. Mieszamy. Ostudzone warzywa mieszamy dokładni z  soczewicą (liść laurowy i ziele angielskie wyjmujemy). Dodajemy jajka i bułkę tartą, mieszamy. Przelewamy do keksówki. Pieczemy 30 minut pod przykryciem ( np. folią) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Kolejne 20 minut pieczemy bez przykrycia. Pasztet wyśmienicie smakuje z chrzanem, który dopełnia jego dość łagodny smak. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Pasztet z soczewicy zjadłbym ze względów zdrotownych, ale nie mam pojęcia jak to smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię soczewicę. Jadłem taki pasztet na kanapkach. pozdrawiam i wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Napiszę krótko: niektóre potrawy są tylko zdrowe, ten pasztet nie dość, że zdrowy to jeszcze dobrze smakuje :). Pozdrawiam i zachęcam do próbowania.

    OdpowiedzUsuń