środa, 27 marca 2013
Wielkanocnie
Mogą być po prostu do schrupania lub zapakowane w przeźroczystą folię jako mały świąteczny upominek dla znajomych.
Składniki:
Masło 300 g (zimne)
Maka 425 g
Cukier 100 g
Sól szczypta
Jajko 1 szt.
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce, siekamy nożem i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy do grubości 3 mm podsypując mąką, foremką "jajkiem" ( ja moja wygięłam z jakiejś starej już niepotrzebnej) wycinamy ciasteczka. Wycięte kształty układamy na papierze do pieczenia
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (do momentu lekkiego zbrązowienia). Wyciągamy, studzimy na kratce, lukrujemy.
Polecam bardzo łatwy KURS LUKROWANIA
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz