środa, 27 marca 2013

Wielkanocnie


Mogą być po prostu do schrupania lub zapakowane w przeźroczystą folię jako mały świąteczny upominek dla znajomych.


Składniki:

Masło 300 g (zimne)
Maka 425 g
Cukier 100 g
Sól szczypta
Jajko 1 szt.



Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce, siekamy nożem i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy do grubości 3 mm podsypując mąką, foremką "jajkiem" ( ja moja wygięłam z jakiejś starej już niepotrzebnej) wycinamy ciasteczka. Wycięte kształty układamy na papierze do pieczenia
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (do momentu lekkiego zbrązowienia). Wyciągamy, studzimy na kratce, lukrujemy.

Polecam bardzo łatwy KURS LUKROWANIA

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz