piątek, 31 maja 2013

Kapusta w roli głównej

Ostatnio tak się wkręciłam w szycie na maszynie, że mało co gotuję, a jak już to za jednym razem na pół tygodnia. Za to powstały już spodnie i bluzka, w których nie wstydzę się wyjść na ulicę. Dzisiaj jednak zmobilizowałam się. Przedstawiam dwie kapusty - czerwoną i białą, młodą, które podawać można praktycznie ze wszystkim.

Kapusta czerwona:




Średniej wielkości główka kapusty
1 duża cebula
Sok jabłkowy 1 szklanka ( ja daję sok z sokowirówki, świeżo wyciśnięty)
Woda 1/2 szklanki
Sól, pieprz

Przyrządzanie:

Kapustę szatkujemy na drobno, cebule kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, mieszamy. Zalewamy sokiem i wodą. Dusimy ok 45 minut, aż kapusta zmięknie, ale nadal pozostanie krucha. Solimy i pieprzymy, do smaku. Podajemy na ciepło. Smacznego!


Kapusta biała - młoda



Główka kapusty młodej
Koperek pęczek
Masło łyżka
Mąka łyżka
Sól, pieprz

Przyrządzanie:

Kapustę kroimy w kostkę. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy woda do 3/4 wysokości. Gotujemy ok 8 minut. Dokładnie odcedzamy. Dodajemy masło, sól i pieprz do smaku. Prószymy mąką (opcjonalnie). Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek. Mieszamy. Podajemy na ciepło. Smacznego!





1 komentarz:

  1. Emperor Casino : Online casino with cash bonus - Shootercasino
    Free 제왕 카지노 online casino to play your favourite games, The Emperor Casino offers its clients cash money on any site septcasino that accepts cash. deccasino The bonus game is

    OdpowiedzUsuń