piątek, 17 maja 2013

Lekko, zdrowo, kolorowo



Na dworze ciepło, więc jeść się (przynajmniej teoretycznie) mniej chce. Polecam lekkie szaszłyki drobiowe z warzywami.


Składniki:

Pierś z kurczaka 500 g
Cukinia 1 szt
Papryka 1 szt (czerwona lub zielona, może tez być żółta, ale wtedy będzie mniej kolorowo)
Pieczarki ok 150 szt
Jogurt naturalny 180 g
Przyprawa curry 1/2  łyżeczki
Sól, pieprz (do smaku)
Oliwa z oliwek
Patyki do szaszłyków


Przyrządzanie:

Pierś kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy curry, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Następnie do powstałej mieszanki dodajemy pokrojone w kostkę mięso, mieszamy. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 3 godziny. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w plastry, a obrane pieczarki przekrawamy na pół. Warzywa obtaczamy w oliwie.
Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, w międzyczasie obracając szaszłyki na druga stronę. Podajemy np. z ryżem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz