poniedziałek, 24 czerwca 2013

Babeczki truskawkowe - idealne na lato


Trzy razy już robiłam tą tartę, za każdym razem były walki o każdy kawałek. Dzisiaj postanowiłam zrobić, na podstawie tego przepisu, babeczki, tak aby każdy wiedział co do niego należy. Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.kwestiasmaku.com).


Z poniższych składników wyszło mi 15 babeczek o średnicy 7 cm.

Spód

Mąka pszenna 180 g
Masło 100 g
Cukier puder 2 łyżki
Żółtko 1 szt
Sól szczypta
Zimna woda 1 łyżka

Truskawkowe nadzienie

Truskawki 300 g
Kisiel truskawkowy 3 łyżki (proszek)

Beza

Białka 3 szt
Cukier puder 140 g
Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki


Przyrządzanie

Spód: mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem. Dodajemy zimne masło pokrojone w małe kawałki. Następnie wszystko razem rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ciasta (jak do kruszonki). Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy ciasto w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie smarujemy masłem foremki do babeczek. Po godzinie wyjmujemy ciasto, który wykładamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie okrywamy kawałkiem folii aluminiowej, na folię wysypujemy np. suchy ryż. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra - dół). Pieczemy przez 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze
10 - 13 minut, do lekkiego zbrązowienia.


W czasie pieczenia spodów można przygotować bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. następnie dodajemy po łyżce cukru, stale ubijając. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy.
Do upieczonych babeczek wkładamy drobno pokrojone truskawki wymieszane z kisielem (proszkiem).


Na truskawki  nakładamy pianę z białek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika
(180 stopni) i pieczemy przez 20 minut. Babeczki podajemy wystudzone i wyjęte z foremek. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz