wtorek, 11 czerwca 2013

Na mokro



Mimo, że za oknem dość jesienna pogoda, to świeże warzywa są w stanie przypomnieć mi, że lato tuż tuż. Botwinka, moim zdaniem najlepiej smakuje z jajkiem.


Składniki:

Pęczek botwinki z buraczkami
Marchewka 2 szt., pietruszka 1 szt., seler 1/2 szt., cebula (z warzyw gotujemy bulion)
Czosnek 2 ząbki
Łyżka masła
Śmietana 12% 200 ml
Sok z 1/2 cytryny
Sól, pieprz


Przyrządzanie:

Do gorącego bulionu warzywnego dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy pokrojone liście botwinki, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i buraczki oraz pokrojony czosnek. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz śmietanę. Na koniec wyciskamy sok z cytryny. Gotowe! Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz