poniedziałek, 21 lipca 2014
Ogórki małosolne lub kiszone (dla cierpliwych)
Składniki:
Ogórki gruntowe - do mojego buncloka (kamionkowe naczynie) weszło ok 12 szt, najlepiej małe i jędrne
Woda mineralna (niegazowana) 1 litr
Sól 2 łyżki
Czosnek pół główki
Korzeń chrzanu (opcjonalnie) dowolny kawałek, pokrojony na mniejsze
Koper zwykły lub taki do kiszenia
Przyrządzanie:
Dno i boki buncloka lub dużego słoja wykładamy koprem (ja daję tyle, aby całe dno i ścianki były zasłonięte), dodajemy kawałki chrzanu i kilka ząbków czosnku, układamy ogórki, najlepiej ciemnym końcem do góry. Pomiędzy ogórki wkładamy także czosnek i chrzan. Wszystko zalewamy woda z solą. Przykrywamy, obciążamy i pozostawiamy na kilka dni
w ciepłym miejscu (dodatkowo w ciemny w przypadku przeźroczystego słoja). Po 2-3 dniach powinniśmy otrzymać ogórki małosolne, a jeśli potrzymamy dłużej otrzymamy ogórki kiszone. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńlubiepodrozowac
małosolne są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię małosolne :)
OdpowiedzUsuńno to widzę, że sami fani małosolnych :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń