sobota, 8 listopada 2014
Racuchy drożdżowe z nutą zimy :)
U nas za oknem plucha (i nawet u KulturalnegoBajtla same imprezy "pod dachem"), ale nie ma co narzekać, bo i tak w tym roku mamy piękną, złotą, polską jesień. My już z utęsknieniem czekamy na śnieg, a tymczasem w naszej kuchni namiastką śniegu jest cukier puder, którym posypaliśmy przepyszne drożdżowe racuchy z plastrami jabłek :).
Składniki: (na ok 8 placków z dość dużych jabłek)
Jabłka (obrane z skórki i pokrojone w plastry - maksymalnie na 1 cm). Środki jabłek można wyciąć małą foremką do ciastek.
Mąka 180 g
Drożdże suszone 7 g
Jajka 2 szt
Mleko 150 ml (ciepłe)
Masło - roztopione 1 łyżka
Sól 1/4 łyżeczki
Olej do smażenia
Przyrządzanie:
Masło, jajka i mleko mieszamy razem, dodajemy drożdże (mieszamy aż się rozpuszczą), wszystko odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie mąkę przesiewamy i łączymy z solą. Następnie mąkę (po łyżce) wsypujemy do mieszanki jaj, mleka i masła. Wszystko razem miksujemy na gładka masę. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie każdy plaster jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Jeszcze cieple placki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam racuchy! ale mi teraz narobiłaś ochoty ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na racuchy :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmm pyszności! :)
OdpowiedzUsuńja też automatycznie nabrałam ochoty na takie pyszne racuchy ! :)
OdpowiedzUsuń