sobota, 8 listopada 2014

Racuchy drożdżowe z nutą zimy :)




U nas za oknem plucha (i nawet u KulturalnegoBajtla same imprezy "pod dachem"), ale nie ma co narzekać, bo i tak w tym roku mamy piękną, złotą, polską jesień. My już z utęsknieniem czekamy na śnieg, a tymczasem w naszej kuchni namiastką śniegu jest cukier puder, którym posypaliśmy przepyszne drożdżowe racuchy z plastrami jabłek :).


Składniki: (na ok 8 placków z dość dużych jabłek)




Jabłka (obrane z skórki i pokrojone w plastry - maksymalnie na 1 cm). Środki jabłek można wyciąć małą foremką do ciastek.
Mąka 180 g
Drożdże suszone 7 g
Jajka 2 szt
Mleko 150 ml (ciepłe)
Masło - roztopione 1 łyżka
Sól 1/4 łyżeczki
Olej do smażenia


Przyrządzanie:

Masło, jajka i mleko mieszamy razem, dodajemy drożdże (mieszamy aż się rozpuszczą), wszystko odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie mąkę przesiewamy i łączymy z solą. Następnie mąkę (po łyżce) wsypujemy do mieszanki jaj, mleka i masła. Wszystko razem miksujemy na gładka masę. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


 


Po tym czasie każdy plaster jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.




Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Jeszcze cieple placki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!









4 komentarze:

  1. uwielbiam racuchy! ale mi teraz narobiłaś ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł na racuchy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też automatycznie nabrałam ochoty na takie pyszne racuchy ! :)

    OdpowiedzUsuń