piątek, 8 lipca 2011

Wielkie gotowanie w domu ... cz. 1

Na prawie wszystkie dni robocze ...

... to dla mnie niezłe wyzwanie. Chroniczny brak czasu oraz ogromny głód dopadający mnie po przyjściu z pracy do domu nie sprzyja gotowaniu. Jednak w ostatnich dniach postanowiłam sprostać zadaniom książkowej Pani Domu.




Poniedziałek/wtorek: kurczak w warzywach z ryżem (4-5 osób lub na dwa dni)

Lista zakupów:

Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Cebula – 2 średnie sztuki
Papryka: czerwona, zielona, żółta – po jednej sztuce
Filety z kury – 3 sztuki
Szklanka bulionu drobiowego
Krojone pomidory w zalewie – 2 puszki
Ryż (ilość według uznania)
sól, pieprz cayenne

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulą i dusimy aż zmięknie. Następnie dodajemy pokrojone w paski filety z kurczaka. Podsmażamy tak, aby nie były surowe. Do mięsa dodajemy warzywa: po jednej papryce (czerwona, żółta, zielona) pokrojonej w paski. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion (szklankę).
W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec dodajemy sól, pieprz cayenne według uznania.
Do głębokiego talerza nakładamy jedną porcje ryżu, na który nakładamy kurczaka
z warzywami.

Smacznego!


Kurczak z warzywami


Środa: chili con carne (4-5 osób lub na dwa dni)

Lista zakupów:


Mieso mielone z łopatki lub szynki - 500g
Czosnek - 4 ząbki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Fasola czerwona - 2 puszki
Kukurydza - 1 puszka
Krojone pomidory w zalewie – 2 puszki
Sól, pieprz cayenne
Cynamon - szczypta 
 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek.
Następnie wkładamy mięso, podsmażamy aż przestanie być surowe.
W międzyczasie przekładamy na durszlak fasolę i kukurydzę. Płuczemy, mieszamy.
Warzywa przekładamy do mięsa, mieszamy i solimy. Dusimy przed 3 minuty na małym ogniu. Do mięsa, fasoli i kukurydzy dokładamy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem cayenne 
i szczyptą cynamonu. Podajemy z bagietką lub ciemnym pieczywem. 

Smacznego! 


Chili con carne
 

Czwartek: jednak wizyta w Cyferblacie (ul. Damrota 6, Katowice)

Na obiad:

Wodzionka z kaparami
Quesadilla z oscypkiem i żurawiną 

Między pierwszym a drugim daniem gra z synkiem w memo.ry katowice.
Do nabycie na miejscu, cena 8 pln.


memo.ry katowice


Jedzenie jak zwykle pyszne! Polecam


Piątek: makaron z sosem z pomidorów i fety (powrót do zamierzonego celu).

Lista zakupów:

Zielony makaron wstążki- 250 g
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
4 duże pomidory
Pół opakowania sera favita z Mlekovity
Pieprz
Bazylia suszona - 4 łyżeczki


Oliwę rozgrzewamy na głęokiej patelni, dodajemy czosnek.
W międzyczasie obieramy pomidory ze skóry (nacinamy, zalewamy wrzątkiem 
i hartujemy poprzez zalanie zimną wodą). Warzywa kroimy i wrzucamy do czosnku, dusimy aż powstanie jednolita masa. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Do duszących się pomidorów dodajemy pieprz oraz bazylię, mieszamy (nie solimy). Odparowujemy wodę. Na koniec dodajemy ser, mieszamy do momentu aż się rozpuści.

Na głęboki talerz nakładamy makaron, a na niego sos lub ugotowany makaron łączymy z sosem na patelni i nakładamy na talerz. Obie wersje smakują wyśmienicie.


Smacznego!


Wersja niezmieszana



Wersja zmieszana

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz