BLISKO:
Katowice, os. Tysiąclecia - Kuczków1,5 godziny jazdy samochodem
Kilkudniową wizytę u mojej cioci w Jej domku letniskowym na wsi można traktować jako: warsztaty kulinarne, powrót do przeszłości lub po prostu miłe spotkanie
z Rodziną. Ciocia gotuje wyśmienicie, według przepisów swojej mamy, a mojej babci, którą pamiętam głównie przez pryzmat napoleonek oraz pierogów ruskich, które przygotowywała zawsze na mój przyjazd.
Zupa pomidorowa (z pomidorów "z krzaka") z wkładką, która smakuje jak swojski makaron, ale nim nie jest oraz krokiety z kapustą.
Gotujące się pomidory |
Przecieramy pomidory przez sitko |
Zupa po dolaniu śmietany |
Składniki:
1 jajko,
szczypta soli,
kasza manna (nie błyskawiczna), tyle ile jajko zabierze.
Przyrządzanie
Składnik mieszamy, wyrabiamy tak aby powstała twarda kula.
Pozostawiamy na parę minut, do nasiąknięcia jajkiem.
Po 3-5 minutach trzemy na tarce o grubych oczkach.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Zupa pomidorowa wraz z "wkładką" |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz